'Diàspora', de Binta Diaw, a dalt a l'Hospitalet

Produïda amb la col·laboració d'un col·lectiu de dons africans de la ciutat

|
Dspora20212024BintaDiaw.PhotoManifesta15BarcelonaMetropolitana CecliaCoca
Foto: Ajuntament de L'Hospitalet

 

Manifesta 15 Barcelona Metropolitana dóna el tret de sortida amb el major abast geogràfic de la història de la Biennal Nòmada Europea. El cor de Manifesta 15 serà l'antic edifici de l'editorial Gustavo Gili, i des d'allà s'estendrà a tota la regió metropolitana. Les dotze ciutats participants, on s'inclou L'Hospitalet, s'han vertebrat en tres clústers que són, alhora, temàtics i geogràfics: “Equilibrant conflictes” (delta del Llobregat), “Cuidar i cuidar-nos” (serra de Collserola i el Vallès) i “Imaginant futurs” (riu Besòs i voltants).

En aquests clústers, ben fonamentats en les realitats locals, més de 90 participants presenten obres multidisciplinàries per ampliar la comprensió de com ens relacionem entre nosaltres i amb els recursos naturals que ens envoltin.

Coincidint amb el trentè aniversari, aquesta edició de la biennal contribueix a repensar quin paper tenen les zones de fora del nucli històric de Barcelona i explora com es podrien millorar les relacions entre els entorns construïts i els naturals de la regió metropolitana.

A partir del diumenge, 8 de setembre, a l'Hospitalet, com a part del clúster “Equilibrant conflictes”, es podrà visitar a Can Trinxet la instal·lació Diàspora , de Binta Diaw, formada per una xarxa de 800 m de trens que han estat produïdes in situ , durant aquest estiu, per un col·lectiu de dons africans de la ciutat.

L'artista, d'origen senegalès i italià, orienta la recerca a la creació d'instal·lacions de diverses dimensions ia treballs que fan referència a fenòmens socials com la migració i la immigració, les nocions d'identitat i l'experiència del cos femení. Diaw es considera part d'una llarga tradició de resistencia i comparteix històries que cal preservar per a les generacions futures.

La instal·lació es podrà visitar a Can Trinxet fins al 24 de novembre dins el següent horari: de dimarts a divendres, de 16 a 20 hores, i els dissabtes i diumenges, de 10 a 20 hores. L'exhibició anirà acompanyada d'activitats i visites per a centres educatius, grups i col·lectius de la ciutat i públic general. Can Trinxet, situat al carrer Santa Eulàlia 206-212, és part de l'actual patrimoni industrial de la ciutat. La fàbrica de filats i teixits de cotó, que es va començar a construir el 1900, era coneguda com Avel·lí Trinxet i Fills i va ser una de les més grans de la ciutat, on van arribar a treballar aproximadament 1.500 dons.

A l'Hospitalet, també es pot veure des de finals d'agost la instal·lació artística Juntes, més fortes , de l'artista Lara Schnitger i la Xarxa de Dones Cosidores, a la xemeneia industrial de Can Batllori. L'artista, en col·laboració amb dons de la regió metropolitana de Barcelona, ha creat dotze pancartes que es colgessin de dotze xemeneies ubicades a ciutats participants a la biennal. Aquestes xemeneies són les representants d'antigues fàbriques tèxtils i el projecte pretén tornar-los la veu i connectar-los de nou amb les seves històries i comunitats.

Al llarg de la biennal, Manifesta 15 organitzarà també a cada ciutat una setmana temàtica ( Focus Week ), que a l'Hospitalet tindrà lloc del 4 al 10 de novembre .

S'instal·larà a la rambla de la Marina (alçada de Ca n'Arús) una itinerant, la Manifesta 15 Mobile Venue, que funcionarà com a hub cultural i espai comunitari. El projecte local a l'Hospitalet prendrà el títol “Ocellers, ocells i ocellets” , realitzat de forma comunitària entre agents artístics i culturals del Districte Cultural L'H i de la ciutat de L'Hospitalet. Del 8 al 10 de novembre, es desplegarà aquest festival a diferents barris de la ciutat amb activitats relacionades amb l'art i la creació contemporània, la creació popular, el flamenc i l'ornitologia.

 

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
AHORA EN LA PORTADA
ECONOMÍA